Leer je eigen knoppen kennen

Leer je eigen knoppen kennen

We leven tegenwoordig in een tijd dat we omringd zijn door apparaten die ons leven makkelijker maken. Neem nou bijvoorbeeld de vaatwasser. Het is heerlijk om ’s avonds na het avondeten de vuile vaat erin te zetten en hem de volgende ochtend weer schoon eruit te halen. Ik stel je even een vraag: Hoeveel knoppen heeft jouw vaatwasser? Niet stiekem gaan kijken. Geef maar gewoon antwoord.

Gebruik jij optimaal alle knoppen van je lichaamsfuncties?

De meeste mensen hebben geen idee, maar het antwoord zal ergens tussen de vier en vijftien liggen. Mijn volgende vraag is dan: Hoeveel van deze knoppen gebruik je? Daar zijn de mensen vaak wel eensgezind over. Het meest gegeven antwoord is dan namelijk, twee. En dan komt de moeilijkste vraag in dit drieluik: Waar zijn die knoppen voor die je niet gebruikt? Meestal gaan mensen dan lachen omdat ze geen idee hebben, sommige mensen proberen de situatie te redden door te zeggen dat het andere programma’s zijn, maar dat antwoord pareer ik dan door te vragen waarom ze die niet gebruiken.

Waarom blijf je je lichaam verkeerd gebruiken?

De clue? Het maakt mensen blijkbaar niet zoveel uit wat je allemaal kunt met die vaatwasser. Het gaat ze er vooral om dat de vaat er schoon uit komt, het doel is dus belangrijker dan de weg ernaar toe. Want natuurlijk is het super simpel! We drukken twee knoppen in, programma en start, en het werkt. En dus blijven we dat herhalen, zonder er verder bij na te denken, tot het ineens niet meer werkt. Want dan blijkt dat er in tijd klachten zijn ontstaan, is de vaatwasser “kapot” en kopen we een nieuwe.

 

Waar kan je

een nieuw

lichaam kopen?

 

Weet jij waar je eigen knoppen zitten?

Hetzelfde verhaal vertel ik over een vliegtuig. Stel je voor, je gaat lekker op vakantie. Na een lange dag op Schiphol, mag je eindelijk door de slurf het super luxe vliegtuig instappen. De stewardessen zijn vrolijk en zeggen je gedag. De rij stokt even en dat geeft jou een mogelijkheid om een blik in de cockpit te werpen. Daar zitten de gezagvoerder en zijn co piloot. De co piloot, ik denk dat hij net klaar is met zijn opleiding, krabt eens achter zijn oren en je hoort hem zeggen: “Ik zie hier allemaal panelen die ik nog nooit gezien heb”. Waarop de gezagvoerder antwoord: “Joh, ik heb die in mijn 30 jaar als piloot ook nog nooit gebruikt. Die heb je alleen nodig in een noodsituatie”. Gelukkig heeft deze piloot het vertrouwen dat we niet in een noodsituatie zullen belanden, maar jij hoort net dat we ten dode zijn opgeschreven als dat toevallig bij deze vlucht wel gebeurt. Ik geloof niet dat je dan lekker op je gemak dat vliegtuig instapt.

Welke knoppen in je lichaam gebruik jij niet?

In beide gevallen praten we hier over knoppen die we niet gebruiken, maar die wel het gebruiksvoorwerp (de vaatwasser en het vliegtuig) een langere levensduur kunnen geven. En met ons lichaam doen we exact hetzelfde. We gebruiken alle functies die we ons in onze jeugd hebben aangeleerd. Maar zodra er een storing is in ons lichaam, een blessure, weten we niet hoe we hiermee om moeten gaan.

 

Ken je

je eigen lichaam

eigenlijk wel?

 

knoppen tegen klachten

 

Hoeveel knoppen druk jij in, voordat je denkt dat je kapot bent?

We kennen de knoppen niet die onze blessure gaan herstellen, dus schakelen we, in het gunstigste geval, artsen en fysiotherapeuten in bij onze klachten. Zodra het defect is verholpen, gaan we door met de knoppen die we wel kennen en veroorzaken daarbij opnieuw een blessure, al dan niet dezelfde. In het meest ongunstige geval raadplegen we helemaal geen artsen of fysiotherapeuten en blijven we ons misbruiken, met alle gevolgen van dien.

Als je goed voor je lichaam wilt zorgen, leer het dan op de juiste manier kennen. Weet hoe jouw klachten ontstaan en op welke manier je er zelf invloed op kan uitoefenen. Leer hoe de knoppen werken die je nodig hebt bij een defect. En leer welke knoppen je kunt gebruiken om lichamelijke klachten te voorkomen. Dan ga je een stuk makkelijker door het leven en voorkom je dat je lichaam je in de steek laat.

Bij Semfa ontdekken je coach en jij samen, je knoppen en hoe je die het beste kunt gebruiken. Lees hier> hoe we dat doen. Voor  pijnvrij bewegen en een blij leven!

Misschien ook interessant?

Wil je meer controle over je toekomst?

Semfa geeft je kennis zodat je controle krijgt over geluk en succes.